Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

Таблетка проти страждань

Таблетка проти страждань В Україні заснували власне виробництво таблетованого морфіну: 300 тисяч важкохворих будуть мати доступ до вітчизняного знеболюючого.

Багаторічні дискусії, "круглі" столи, активність лікарських та громадських організацій дали плоди - в середині травня Кабінет Міністрів все-таки схвалив постанову №333, котра значно спрощує процедуру надання знеболювальних препаратів важкохворим. Як відомо, раніше процедура доступу до важких наркотиків, в тому числі морфіну, який застосовується як ін'єкційне знеболювальне, була занадто складною: лікар повинен був виписати рецепт тільки після відповідних висновків комісії, а вколоти препарат міг тільки медик.

Це вкрай ускладнювало життя тих пацієнтів, що, проживаючи у віддалених населених пунктах, щоденно відчувають сильний біль. Адже медики зазвичай просто не можуть доїхати в такі села. Крім того, придбати препарат міг лише хворий, для чого він повинен був щоденно долати досить велику відстань. При цьому час дії препарату, за який його слід було ввести внутрівенно, не перевищувало 4-6 годин. Отже, спеціалісти стверджують: постанова - важливий крок на шляху до полегшення життя українських важкохворих. Адже окрім спрощеної процедури отримання та зберігання препарату, вона виводить медиків з-під удару правоохоронців.

По матеріалам газети "День".

Читати повний текст статті [мовою оригіналу]