Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

Україна в організації охорони здоров'я не повинна слідувати принципам, від яких вже відмовилися в Європі

Україна в організації охорони здоров'я не повинна слідувати принципам, від яких вже відмовилися в Європі

Україна в процесі реформування системи охорони здоров'я не повинна застосовувати принципи, від яких вже відмовилися в Європі, зокрема принцип "гроші йдуть за пацієнтом" і реферування цін на ліки, вважає генеральний директор фармацевтичної компанії ТДВ "Інтерхім" (Одеса) Анатолій Редер.

"Це два тренди, найбільш яскраво звучать сьогодні у нас, і від яких світове співтовариство, вже пройшовши ці шляхи, відмовляється, вирішивши, що, напевно, в них щось не так", - сказав він на прес-конференції в агентстві " Інтерфакс-Україна "в четвер.

А.Редер підкреслив, що на думку ряду міжнародних експертів, реферування цін призводить до вимивання з ринку дешевих препаратів, а оплата за медичні послуги "активно розширює прайс-листи медичних установ і система охорони здоров'я розмивається".

При цьому він зазначив рекомендації європейської генеричною організації The Medicines for Europe, які полягають у підвищенні уваги держави до вітчизняної фармацевтичної галузі.

"У Брюсселі я спілкувався з представниками The Medicines for Europe, один з чиновників якій застеріг, що через три-чотири роки Україна стане інвестиційно привабливою і почнеться скупка фармацевтичних активів з метою їх закриття. Тому наша держава і уряд повинен надзвичайно обережно поставитися до цих процесів , щоб мати можливість максимально контролювати соціальну спрямованість в фармацевтиці. Інакше ця можливість просто втече з рук протягом декількох років ", - сказав він.

"Держава повинна внести свої обмеження, свої обережні рамки для того, щоб фармацевтичний ринок не втратив вирішальною частки локального виробництва, яке є надзвичайно важливим для підтримки соціальної стабільності цілої держави", - підкреслив гендиректор "Інтерхім".

"Інтерхім" - один з провідних українських виробників готових лікарських засобів і фармацевтичних субстанцій, є членом Асоціації "Виробники ліків України" (аплуа).

Medicines for Europe (раніше EGA - Європейська генерична асоціація) була заснована в 1993 році. В даний час члени організації забезпечують 56% потреб населення Європи в ліках.

Аплуа об'єднує сім провідних українських виробників ліків, які спільно забезпечують близько 35% потреб українських пацієнтів в ліках.

Аплуа приєдналася до Medicines for Europe навесні 2017 року.

Посилання на статтю: Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна"